Vetenskapsradion Forum i CentraleuropaDe bortglömda praktfulla städerna bortom Karpaterna. Svenske arkitekten Bo Larsson i Lund har kartlagt några av Centraleuropas bäst bevarade stadsmiljöer i det forna Sovjetunionen.

Lviv (Lwow, Lemberg) i nuvarande västra Ukraina uppvisar en kavalkad av värdefull bebyggelse från medeltiden, senrenässansen och 1700- och 1800-talen och är upptaget som ett av FN:s världsarv.

Staden grundades, enligt Halicz-Wolynkrönikan, år 1256 och har traditionellt varit Galiziens huvudstad. Den har i tur och ordning tillhört Kievriket, Polen-Litauen, Österrike-Ungern, Ryssland, Polen, Sovjetunionen och i dag Ukraina. Lviv erövrades tillfälligt och plundrades av svenska trupper år 1704.

Operan i Lviv mindre

Tjernivtsi (Czernowitz) är en praktstad från 1800-talet i södra Ukraina och hade liksom Lviv före andra världskriget en stor judisk befolkning. De slitna judiska kvarteren finns kvar, en fysisk påminnelse om Förintelsen.

Under den sovjetiska tiden var det svårt att resa till dessa områden, men nu kan man upptäcka det historiska kulturarvet. Byggnadsantikvarien Mariana Pryjma i Lviv berättar om arbetet med att rädda den värdefulla arkitekturen, ibland i kamp mot myndigheter och korruption.

Vetenskapsradion Forum, Sveriges Radio P1, 14 augusti 2006.