Arvet efter HabsburgI november 2008 var det 90 år sedan Europas urkatastrof, det första världskriget, tog slut. Kriget innebar också slutet för dubbelmonarkin Österrike-Ungern, som då var Europas näst största statsbildning.

I en serie på tre program som sändes i november 2008 berättar Vetenskapsradions Nils Johan Tjärnlund om första världskriget och arvet efter Habsburgmonarkin i dagens Europa, och i en exklusiv intervju får vi möta den då 96-årige Otto von Habsburg, kronprins och son till den siste kejsaren.

Programmen finns kvar på Sveriges Radios hemsida och kan avlyssnas där.

Lyssna på programmen här


Ovan finns möjlighet att höra en längre sammanhängande del av intervjun (på tyska).
Den 4 juli 2011 gick Otto von Habsburg ur tiden vid 98 års ålder.

I detta samtal berättar Otto von Habsburg om sina tidigaste minnen: de stora folkmassorna på Wiens gator 1914 när första världskriget hade brutit ut, kröningen av fadern Karl i Mattiasdomen i Budapest 1916 och de dramatiska novemberdagarna i samband med Habsburgmonarkins fall 1918.

Otto von Habsburg berättar också att han under sina studier i Berlin 1932 läste "Mein Kampf", något som fick honom att tidigt inse hur farlig Hitler var för Europa. På samma sätt borde dagens politiker läsa Putins tal från Minsk 2000, men precis som i 30-talets Europa slår man gärna dövörat till, påpekar Otto von Habsburg.

Efter första världskriget skapades absurda gränser i Europa, och andra världskriget blev en logisk följd, säger Otto von Habsburg. En parallell är också de konstlade gränser som skapades i Mellanöstern, exempelvis Irak som aldrig tidigare hade existerat. Det har lett till spänningar och krig i vår egen tid.

Otto von Habsburg, egentligen Se. Kais. und Kgl. Hoheit Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xaver Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius, Kaiserlicher Prinz, Erzherzog von Österreich, Königlicher Prinz von Ungarn, föddes den 20 november 1912 i Villa Wartholz i Reichenau an der Rax.

Han var son till kejsar Karl I av Österrike-Ungern och kejsarinnan Zita (av Bourbon-Parma),  kronprins av Österrike-Ungern från 21 november 1916 till 11 november 1918 och blev efter faderns död i exil 1922 huset Habsburgs huvudman.

Otto von Habsburg spelade en aktiv roll i kampen mot nazism och kommunism och för utvecklingen av en europeisk gemenskap. Han tvingades 1940 fly via Frankrike och Portugal till USA och samlade där stöd för att så långt möjligt skydda Österrike mot följdverkningarna av den nazistiska ockupationen, och efter krigsslutet tillse att landet inte hamnade bakom järnridån.

År 1936 blev Otto von Habsburg medlem av Paneuropeiska unionen. Åren 1957-1972 var han dess vicepresident innan han utsågs till president från 1973. Han var ledamot av Europaparlamentet 1979-1999.

Det var i samband med den Paneuropeiska picknicken vid gränsen mellan Österrike och Ungern sommaren 1989 som medborgare från DDR för första gången i större skala kunde fly till väst, en symbolisk händelse som påverkade utvecklingen hösten 1989 och kulminerade med Berlinmurens fall.