Petersvik – det hotade kulturarvet

I Sundsvall planerar kommunen att utplåna en unik kulturmiljö från träpatronepoken – ett helt område med ståtliga sommarvillor från slutet av 1800-talet. 

Petersvik ligger vid havet, bara en kvarts cykelväg från centrala Sundsvall. Resan i tiden sträcker sig desto längre. Här uppförde flera av stadens mest kända företagare storslagna sommarhus under perioden 1880–1909. I parkerna växer mer än hundraåriga almar, ekar, lindar och lönnar.


Från Villa Solbacken är utsikten hänförande över Alnösundet och Sundsvallsfjärden. Fortfarande lyser solen och havsvågorna glittrar, men vid horisonten syns tunga moln. Och det gäller inte bara vädret, utan hela Petersviks framtid.


Sundsvalls kommun vill utplåna området, den sista helt orörda kustremsan i den industritäta staden. Parkerna ska bli asfalt, Korstaberget sprängas i luften och flera miljoner kubikmeter sten ska fylla ut Alnösundet för att skapa en containerhamn och kombiterminal. Småhusägarna i området har redan lösts ut, och kommunen vill riva även de anrika villorna.


En tvilling till Stenstaden

Petersvik var sommarmotsvarigheten till Stenstaden. Sommarvillaepoken var ett uttryck för tidsandan att söka sig till hav och natur för att få frisk luft och solljus. Här byggde till exempel provinsialläkaren Olof Söderbaum Villa Hållnäs, döpt efter födelseorten i Uppland. I originella Villa Viken med åttkantigt torn bodde bildhuggaren Harald Sörensen-Ringi, som i Sundsvall skapade statyn av stadens grundare Gustav II Adolf, men även var verksam i Paris, Stockholm, Oslo och Helsingfors.


Varje trädgårdsanläggning sköttes under sommaren av en anställd kulla från Dalarna, som förfogade över en egen bostad. Flera av dessa ”kullstugor” finns kvar, ett egenartat bebyggelsearv.


Nationell uppmärksamhet

För några år sedan prydde Solbackens glasveranda omslaget till den mest omfattande bok som skrivits om sommarvillor i Sverige, ”Sommarnöjen vid vattnet”, av Ann Katrin Pihl Atmer, docent i konstvetenskap vid Stockholms universitet.


– Trots sitt inklämda läge mellan industrier är Petersvik en sommarmiljö med villor, vackra träd och blommor som är autentisk. Det är fruktansvärt sorgligt om detta skulle försvinna, säger Ann Katrin Pihl Atmer.


Mer kunskap om villorna

På länkarna till höger finns mer information om villorna i Petersvik. En ansökan om byggnadsminnesförklaring av nio villor lämnades till Länsstyrelsen i Västernorrland sommaren 2011. Efter utredning beslutade Länsstyrelsen att avslå ansökan i februari 2012. Riksantikvarieämbetet beslöt att inte överklaga beslutet. 


En Facebook-grupp, "Rädda Petersvik undan rivning", startades sommaren 2011 och har i maj 2017 nått upp till fler än 14 200 sympatisörer.


Det har skrivits en del i pressen, bland annat ett större reportage i Svenska Dagbladet i juli 2011 och en artikel i Svenska Dagbladet i maj 2015.


Fördjupad läsning om Petersvik och en kritisk granskning av den så kallade Logistikparken finns i dokumentet "Yttrande om Petersvik" bland länkarna till höger samt på sidan "Den hotade miljön i Petersvik" med yttranden inför miljöprövningen av en containerhamn sommaren 2015.


HEMSIDA

Läs mer om Petersviks historia och framtid på Petersviksvännernas hemsida www.räddapetersvik.nu


VISNINGAR


Tisdagen den 24 juni 2014 kl. 18 arrangerade Sundsvalls museum en kulturhistorisk vandring i Petersvik. Byggnadsantikvarie Johanna Ulfsdotter guidade.


Under sommaren 2013 gavs möjlighet till guidade kulturhistoriska vandringar i Petersvik med Nils Johan Tjärnlund som ciceron. Tryck här för vidare information!


Villa Kaptensudden från 1893 är en av de miljöer som hotas av förstörelse i Petersvik.

 

Kaptensudden