Historien om en omstridd staty

Nyligen har vissa invånare propsat på att statyn av Gustav II Adolf ska väck från Stora torget. Den sägs stå i vägen för utvecklingen, vanliga ord i dessa dagar. Kanske finns det också de som tycker att gamla konungar inte bör ihågkommas, i synnerhet inte med statyer.

Men statyn är inget monument över en krigarkung. Här syns ingen monark med dragen värja eller ridande till häst på slagfältet. I stället är det stadsgrundaren med privilegiebrevet i sin hand som blickar ut över Sundsvallsborna.

Den omstridda kungastatyn är en symbol för Sundsvalls långa historia sedan stadsgrundandet 1621. En historia som bränder och härjningar har utraderat nästan alla synliga spår av.

Statyn avtäcktes den 6 november 1911, det datum då kungen stupade i dimman vid Lützen 1632. På foton från invigningen ser man hur torget var myllrande svart av nyfikna människor. Vissa spejade från balkongerna på Granska huset. Svenska flaggorna vajade i vinden och blomsterprydda stänger bidrog med grönska och färger i novembermörkret.

Konstnären var känd på sin tid, men är i dag bortglömd i sin hemstad. Harald Sörensen-Ringi växte upp i den koloni av norska familjer som strömmade till Tunadal efter att bolaget 1856 hade övertagits av norska affärsmän. Fadern Christer Sörensen var en innovativ herre, som bland annat uppfann timmerhästen, ett redskap som rationaliserade timmerhanteringen vid sågverken.

Den kreative sonen Harald studerade för Per Hasselberg och var verksam flera år i Paris. Skulpturen Vågen ställdes ut i Sveriges paviljong vid världsutställningen där 1900. På miniatyrtomten framför Tunadals bolagskontor har han avbildat den legendariske sågverksdirektören Carsten T. Jacobsen. I Helsingfors räknas hans två skulpturgrupper vid Barnbördshuset som betydande utsmyckning för staden.

Förmodligen är det ingen slump att både bildhuggaren och kungastatyns donator var sommargrannar i Petersvik. Sörensen-Ringi bodde i den originella Villa Viken med åttkantigt torn, ursprungligen ett pumphus från Tunadals sågverk. Strax intill ligger Villa Thurebo, uppkallad efter Thure R. Thuresson, som generöst gav pengar till förverkligandet av statyn.

Gustav II Adolf på torget2

Om tio år fyller Sundsvall 400 år. Det är en lång och rik historia, något vi ska känna stolthet över. Människor, byggnader och företag är sammanvävda på det mest raffinerade sätt - en helhet som vi inte ska strimla sönder och ställa i bedräglig konflikt mot varandra.

Kungastatyn symboliserar denna historia – vem kan vilja utplåna den? Men, hör och häpna, inte ens jag är för att bevara allt! Stora torget behöver förnyas och göras luftigare. Bort med de onödiga moderna rödbruna stenbarriärerna kring statyn. Och låt Gustav II Adolf få en vackrare utsikt mot öster. Avlägsna turism- och taxipaviljongerna och skapa i återhållsam stil en restaurang och saluhall med Medelpads delikatesser till fägnad för öga och gom.

Nils Johan Tjärnlund

(Sundsvalls Tidning söndagen den 21 augusti 2011)