Vi ses på Knaust – vid trappan!

NY BOK OM DET LEGENDARISKA HÔTEL KNAUST
Elite Hotel Knaust har varit en mötesplats i Sundsvall sedan 1891 och har en tradition som sträcker sig ända tillbaka till mitten av 1800-talet – träpatronernas guldkantade epok. Det anrika hotellet erbjuder ännu idag kvalitet, trivsel och upplevelser i en förtrollande atmosfär.

Den solfjäderformade trappan är en unik sevärdhet – inget besök i Sundsvall är komplett utan en promenad uppför de graciösa trappstegen. Där har kungligheter som änkedrottning Margareta av Italien, konung Chulalongkorn av Thailand och ärkehertiginnan Stephanie av Österrike-Ungern skridit fram, och en lång rad svenska och internationella artister, däribland Zarah Leander, Jussi Björling, Louis Armstrong, Rod Stewart och Elton John.

I en lärorik och lättsam översikt berättas den spännande historien om det legendariska hotellet. I centrum står dynastin Knaust, som skapade hotellet och drev det i flera generationer. Berättelsen bygger bland annat på brev och dokument som har bevarats inom familjerna Knaust och Wilöf.

Sundsvalls Tidning skriver om boken: "Nils Johan Tjärnlunds bok om Knaust är något för varje Sundsvallsbo att ha i hyllan; skriven elegant, njutbart och levande och inte så lite med glimten i ögat. Den är också full av bilder som inbjuder till ett lättjefullt bläddrande som passar utmärkt in i Knaustatmosfären. Dessutom är boken Sundsvalls historia, sedd genom smidet i Knausts trappa."


M1747ret

Hotellets schweizeri blev en legendomsusad träffpunkt från invigningen 1891 och en omtyckt konsertlokal. Foto: Sundsvalls museums fotoarkiv.


Två kapitel tar upp Knaust och maten, med originalrecept från källarmästaren Oscar Knaust, och Knaust och nöjeslivet – hotellets spegelsal utgjorde länge ett nav i Sundsvalls musikliv. Här utreds också en gång för alla de mest omtalade myterna och skrönorna, som den om hästen i trappan. 


Skärmavbild 2016-09-30 kl. 18.06.38

Ett utdrag ur kapitlet om Hôtel Knaust och maten.


Berättelsen förs vidare in i 1900-talets andra hälft – då släkten Wilöf höll i rodret –och den omskakande nedläggningen 1978. Därefter följde en period då Knaust var en skugga av sitt glansfulla förflutna, med bland annat Patentverkets bolagsbyrå i lokalerna, innan hotellentreprenören Bicky Chakraborty efter millennieskiftet blåste nytt liv i den historiska miljön. År 2002 återuppstod hotellet äntligen som Elite Hotel Knaust.

Boken är rikligt illustrerad och innehåller bland annat tidigare opublicerade bilder ur hotelldynastin Knausts privata fotoalbum.


Skärmavbild 2016-09-30 kl. 18.05.00

Inledningen till kapitlet om Oscar Knaust.1193027ret2

Oscar Knaust vid starten av Monte Carlo-rallyt i Sundsvall i januari 1930. Foto: Sundsvalls museums fotoarkiv.Omslag Hôtel Knaust

Omslaget till boken om Hôtel Knaust. 


Presentation av redaktionen:

Nils Johan Tjärnlund har tidigare skrivit flera böcker om Sundsvall, däribland handboken Staden som reste sig ur askan. Arkitekturguide till Sundsvalls stenstad.

Producent är Tomas Melander, regissör och tidigare chef för Teater Västernorrland och en av initiativtagarna till den norrländska tankesmedjan Framtidstanken.

Formgivare är Svenåke Boström, bokförläggare och tidigare journalist och medieutvecklare på Sundsvalls Tidning.

Omfång:

176 sidor

Läs mer om förlaget:

Design Sundsvall

Boken kan beställas på Adlibris

Recension i Sundsvalls Tidning