FRÅGA: Jag arbetar som farmacevt hos Kronans Droghandel och undrar hur det historiskt har sett ut med apoteksverksamhet här i Sundsvallsområdet. Ingela Kankainen
SVAR: Sundsvall fick apotek första gången 1763. Det var beläget i häradsskrivare Hasselhuhns gård vid det gamla Rådhustorget. Lustigt nog är detta i samma kvarter som Apoteket Gripen ligger idag, alltså på Storgatan 18.
Det var under 1700-talet som Sundsvall började utvecklas till en riktig handelsstad med allt större handelsgårdar och stenlagda torg och gator. Utvecklingen avbröts med den stora branden 1803, men även denna gång kom staden ganska snabbt på fötter och vid återuppbyggnaden hamnade apoteket på norra sidan av nuvarande Stora torget. Det kom att bli klassisk apoteksmark under nästan 200 år.
En välbekant profil var apotekare Törnsten, som själv bodde i gården vid torget och som ordnade teaterföreställningar i ”Brunnssalongen vid apoteksträdgården”. Man kan se framför sig den lummiga miljön som vette ner mot Selångerån.
Det förekom även brunnsdrickning med olika stärkande mineralvatten. Redan 1836 annonserade apotekaren W. A. Freund om brunnsdrickning i ”Sundsvalls brunnshus”. Han erbjöd bland annat ”Marienbader, Kreutzbrunn och Ferdinandquelle”.
Särskilt legendarisk blev Peter Gran, den driftige Järvsöynglingen, som kom till Sundsvall 1872. Han hade då bakom sig äventyr i Västindien. Efter studier och praktik i Sverige hade han nämligen 1865 hamnat hos en svensk apotekare på Puerto Rico. Senare flyttade han till den danska kolonin S:t Thomas. Gran fick se misär på nära håll och upplevde fruktansvärda naturkatastrofer, men vann också kärleken i form av den unga danskan Henriette Hinrichsen. De flyttade till Kuba, där nya dramatiska händelser i form av blodiga upplopp, gjorde att de bestämde sig för att återvända till Norden.
I Sundsvall blev Peter Gran 1874 ensam ägare av Apoteket Gripen. Det var en lukrativ bransch i det snabbt växande Sundsvall, eftersom hans apotek var stadens enda. Det märks också på hans byggenskap. År 1883 ersatte han det gamla apotekshuset med ett pampigt träpalats prydd av en dekorerad balkong mot torget. Bostadsvåningen på 8 rum hade både badrum och vattenledning. I gårdshuset fanns laboratorium där man tillverkade ögondroppar, salvor, hostmediciner och influensapulver.
Storbranden 1888 slukade allt, men efter branden reste sig ett ännu ståtligare hus ur askan. Granska huset i mörkrött tegel med dekorativa fasadmålningar och ett högt torn blev ett av Stenstadens modernaste. I bottenvåningen inrättades Apoteket Gripen, något som skylten med den gyllene gripen alltjämt påminner om. Den vackra inredningen är tyvärr borta, bland annat snidade hyllor i massiv maghony, marmorbänkar, takmålningar av stjärnbilderna och skulpturer.
År 1891 öppnade även Apoteket Lejonet, även det magnifikt inrett, på Storgatan 12-14. Det blev nu konkurrens bland apoteken för första gången.
Ända in på 1970-talet fortsatte man lokalt att tillverka medicinska preparat, bland annat baserat på torkade växter. Den nya apoteksregleringen skapade dock ett statligt monopol, och i det nya Stor-Sundsvall behövdes bara ett apotek i Stenstaden. Därför slogs Gripen och Lejonet samman till ett enda år 1979, vilket öppnade på Storgatan 18. Cirkeln var därmed sluten, eftersom det alltså var ungefär på den plats där stadens 1700-talsapotek ursprungligen hade legat.