Med hammare och hjärta

FRÅN STÅNGJÄRNSHAMMARE TILL VÄRLDSLEDANDE VERKSTADSINDUSTRI
Den 8 april 1868 grundades Sunds bruk vid Alnösundet på platsen för ett gammalt färjeläge. Bakom satsningen stod sågverkspatronen Erik Jan Hammarberg och tidningsmannen Lars Johan Hierta, känd som Aftonbladets skapare.

Från en blygsam början som stångjärnssmedja och mekanisk verkstad utvecklades Sunds bruk i mitten av 1900-talet till en modern exportindustri. På 2000-talet har Sunds under växlande namn blivit ett globalt service- och teknikföretag och är idag en del av Valmetkoncernen. Företaget är världsledande inom fiberprocesser med avancerad forskning och utveckling. Teknologin används i massa- och pappersfabriker över hela världen och har bland annat resulterat i bättre och billigare hygienprodukter för konsumenterna. 

Den här boken handlar om hur det blev möjligt att skapa en världsledande verkstadsindustri mitt i skogens gröna bälte vid Norrlandskusten. Här skildras också samhället som växte fram i samklang med bruket – en berättelse om herrgårdsliv, arbetarlängor, folkrörelser och nöjen och om ett myller av människor som sökte sig till Sunds bruk med drömmar och visioner.

Recension i Sundsvalls Tidning.

Utdrag ur recensionen av Susanne Holmlund:

"Sunds bruk, därefter Sunds Defibrator, därefter Metso och Valmet har levt kvar som företag ända sedan sågverkstiden, på samma plats – vilket är högst ovanligt. I år fyller det 150 år, och det är välbekante och välskrivande Sundsvallshistorikern Nils Johan Tjärnlund som nu tecknat ner dess berättelse. Om hur ett gammal kombinerat järnbruk och sågverk blev SCA:s maskinutvecklingscentrum, en verkstadsindustri i norr inriktad på skogsindustrins maskinbehov. 

Han gör det elegant, lättläst, redigt och intressant, som alltid när han tar tag i historien, och han lyfter fram människorna när det är möjligt. Det finurliga greppet med dubbla bildtexter, på engelska och svenska, öppnar dessutom boken för icke-svenskspråkiga som i alla fall kan få en kortversion av historien, guidad av de många bilderna.

Som alltid går det stora igen i det lilla; världshistorien och den allmänna samhällsutvecklingen att läsa med det enskilda (här ett företag) som lins."

Med hammare och hjärta

Omfång:

140 sidor

Läs mer om förlaget:

Design Sundsvall

Boken kan beställas på Adlibris