Vad är historien om Engelfeldts?

Flera har frågat om Engelfeldts möbelvaruhus, som var känt över hela Norrland. Historien börjar med Gustav Adolf Engelfeldt, född i Borgsjö 1879. Han inledde sin bana som expedit och bokhållare och visade tidigt framfötterna som en driftig försäljare. Som 24-åring startade han eget i Jämtland och blev senare delägare hos möbelhandlaren Ahlström i Östersund. Efter en tid öppnade de filial i Sundsvall, som Engelfeldt kom att överta.

Från början låg affären i Sundsvalls Enskilda Banks stora palats med ingång från Bankgatan. Men omsättningen steg och kunderna strömmade till. Mitt under brinnande världskrig kunde Engelfeldt 1916 uppföra ett eget hus, som 20 år senare ytterligare byggdes på utmed Bankgatan. För några årtionden sedan skulle de i stället ha styrt stegen till hörnet Bankgatan-Rådhusgatan. Numera inryms bland annat det populära ekologiska kaféet ”Tant Anci & Fröken Sara” i byggnaden.

 Det finns många historier om den vänlige och litet originelle grosshandlaren G. A. Engelfeldt. Han var bland annat en stor djurvän, men fick inte hemma ha så många djur som han önskade sig. I stället inhystes i varuhusets stall tidvis en mindre djurpark med hundar, katter, sköldpadda, räv och en folkilsken bagge.

 En dag kom springgrabben Georg i mycket slitna skor och fick en tillsägelse av Engelfeldt. ”Jag har så dåligt betalt att jag inte har råd att köpa några skor”, förklarade Georg. ”Gå då ner på skoaffären och tag ut ett par skor på min bekostnad”, replikerade Engelfeldt kvickt.

Sagt och gjort. Georg valde ut ett par av de dyraste och bästa skor som fanns i affären, fick notan och återvände till chefen. Man kunde ha väntat en utskällning, men Engelfeldt granskade notan, tittade sedan på de nya skorna, vände blicken mot sina egna något enklare och avgav slutligen ulåtandet: ”Nåja, skorna är ju fina”.

G. A. Engelfeldt avled 1940 och efterträddes av sönerna Gunnar och Stig, som tidigt hade skolats in i firman. De levererade möbler och åtog sig inredningsuppdrag över stora delar av Norrland, bland annat för kontor, banklokaler, församlingshem och biografer. När Gustav Adolfs-kyrkan restaurerades 1950–52 tillverkade Engelfeldts den nya predikstolen efter ritningar av Einar Lundberg. Tack vare den egna tapetserarverkstaden kunde man tillgodose även mer komplicerade önskemål hos kunderna.

Engelfeldts hade ett stort mått av nytänkande för att presentera varorna så tilltalande som möjligt. I varuhuset blev man först i Sverige med ”gardinbaren”, en egen uppfinning där hela gardinlagret visades upp som färdigsydda gardinvåder för kunderna. Men hög kvalitet och nya idéer räckte ändå inte i den hårdnande konkurrensen. På 1970-talet tvingades det anrika möbelvaruhuset efter några ägarbyten stänga portarna för gott.