Historiska vandringar i Petersvik sommaren 2015

FÖLJ MED PÅ EN TIDSRESA TILL PETERSVIK!

Petersvik ligger vid havet, bara en kvarts cykelväg från centrala Sundsvall. Resan i tiden sträcker sig desto längre. Här uppförde flera av stadens mest kända företagare storslagna sommarhus under perioden 1880–1909. I parkerna växer mer än hundraåriga almar, ekar, lindar och lönnar.

Petersvik har på senare tid blivit den nationellt mest uppmärksammade kulturarvsfrågan. De ståtliga sommarvillorna är en unik kulturmiljö från träpatronepoken. Petersvik har också en lång tradition som friluftsområde med havsbad, pensionat och sommarhem för barn och ungdomar. Nu hotas hela området av utplåning för att ersättas av en containerhamn och kombiterminal.

Sommaren 2015 upprepas succén med kulturhistoriska vandringar i Petersvik. Författaren och vetenskapsjournalisten Nils Johan Tjärnlund berättar om husen och människorna, om näringslivsprofiler, professorer och konstnärer, om trädgårdsmästare, guvernanter och dalkullor och livet som det levdes vid sekelskiftet 1900.

184161_198219883566414_1513908_n

Bröderna Henrik och Birger Cornell utanför Villa Kaptensudden. Oljemålning 1897 av Knut Ekwall.

Vandringen sker utomhus förbi villor som Granli, Hållnäs och Kaptensudden med dess kallbadhus invid Sundsvallsfjärden. Yrkesskickliga hantverkare har lagt ner otaliga timmar på att förvandla det sågade virket till en njutning för ögat. En rik träarkitektur som var en stolthet att visa upp i Medelpad, medelpunkt för världens sågverksindustri.

Vandringen avslutas med Villa Solbacken från 1880, som är en av Sveriges bäst bevarade sommarvillor från det sena 1800-talet. Den vackra blomsterverandan känns igen från bokomslag och konsthistoriska studier.

284913_197840943604308_2608422_n

Villa Solbackens berömda blomsterveranda.

Följ med på en historisk resa i tiden till träpatronepoken, då världens blickar riktades mot Sundsvall!

KULTURHISTORISKA VANDRINGAR I PETERSVIK 2015:

TORSDAGEN DEN 23 JULI KL. 15.00 FULLBELAGD

TORSDAGEN DEN 23 JULI KL. 18.00 FULLBELAGD

LÖRDAGEN DEN 15 AUGUSTI KL. 15.00 FULLBELAGD

LÖRDAGEN DEN 15 AUGUSTI KL. 16.30 FULLBELAGD

Extravandring LÖRDAGEN DEN 15 AUGUSTI KL. 13.00 med ciceron NILS JOHAN TJÄRNLUND – anmälan nedan på samma sätt!

Extravandring LÖRDAGEN DEN 15 AUGUSTI KL. 15.15 med ciceron BJÖRN ÖSTLUND – anmälan nedan på samma sätt!

Ciceron är Nils Johan Tjärnlund, författare och vetenskapsjournalist.

Rundvandringen tar ungefär 70 minuter. Maximalt 30 personer per vandring. 

Förhandsanmälan är obligatorisk, och då är du försäkrad om plats. Oanmälda tas emot i mån av utrymme.

Fri entré!

Samling vid planen vid före detta Villa Tomtebo vid infarten västerifrån till Petersvik där även bilar kan parkeras. Det går även att åka med buss 85 från busstationen i centrala Sundsvall till hållplats Petersvik. För information om aktuella busstider sök på Din Tur.

Om du vill lämna ett frivilligt ekonomiskt stöd välkomnas det. Stödet går till arbetet med en bok om sommarvillorna i Petersvik och Sundsvallsområdet.


Medtag gärna en picknickkorg och egen stol och filt. Efter vandringen går det bra att vid vackert väder avnjuta sin picknick i omgivningarna.

Med reservation för ändringar!  Fler vandringar kan komma att ordnas.

OBSERVERA! Platsreservering kan endast ske via formuläret nedan. Tänk på att reservationen är giltig endast om du har fått bekräftelse. På grund av tekniska problem så har ej alla anmälningar nått fram via formuläret. Om du ej har fått svar inom några timmar så försök igen.